Toen brak het ijs

Locatie: Perito Moreno-gletsjer nabij El Calafate (provincie Santa Cruz, Argentinië)

Terwijl we de eerste parkeerplaats van het park oprijden, zie ik hoe Natalia naar de juiste woorden zoekt. Het water van het Lago Argentino stuit tegen de zestig meter hoge ijswand van de Perito Moreno-gletsjer. Het ijs klimt tussen de bergen de hoogte in en verdwijnt daarginds in de verte tussen een kluwen van mystieke wolken. ‘Majestueus,’ mompelt ze uiteindelijk.

Ik herinner me probleemloos mijn eerste confrontatie met de beroemde gletsjer. Samengevat voelde ik me tegelijkertijd een nietig en dankbaar schepsel, straalde het natuurfenomeen zowel een onbeweeglijke als een dynamische kracht uit en stelde ik vast dat ook ijs luidruchtig kan donderen.

Twee dagen na mijn tweede bezoek – het eerste van Natalia – brak overigens een indrukwekkende ijsboog af. Het nieuws over het natuurspektakel bereikte de lage landen. Net gemist dus maar klagen doen we niet. Hier zie je waarom:

 

Volgend artikel: een bezoek aan een brok inheemse geschiedenis. Iets met handen op een rots.

 • Ushuaia (Argentinië) naar Punta Arenas (Chili). Drie nachten.
 • Vier nachten Puerto Natales.
 • Zes nachten (als ik me niet vergis) El Calafate (Argentinië).
 • Eén nacht El Chalten.
 • Twee nachten Gobernador Gregores.
 • Eén nacht Perito Moreno.
 • Vier nachten Los Antiguos.
 • Twee nachten in Puerto Guadal (terug in Chili).
 • Twee nachten in Puerto Río Tranquilo.
 • Iets meer dan een week in Coyhaique.
 • Een nacht in Villa Mañihuales.
 • Een nacht in Puerto Cisnes.
 • Twee nachten in Puyuhyuapi.
 • Anderhalve week in La Junta.
 • De rest: Chaitén, Pumalin park, Hornopirén, Puerto Varas, Frutillar, Pucón, Puerto Saavedra, nu een korte ‘workaway’ in Lebu. (ik beloof (bijna) plechtig dat ik de route op een kaart zet!

 

4 reacties

 1. geert,wat ge daar laat zien is onbeschrijflijk!!nooit gezien,en als ge daar dan staat!ik kan geloven (eigenlijk niet)hoe je u dan voelt als nietig schepsel
  het lijkt soms op een reuze ijscoupe!!!
  prachtig!!!!!!

 2. Tjonge jonge, moet er nog ijs zijn….

  Soms zegt een beeld…. Dit is nog maar eens het ultieme bewijs.
  Knap man (in ultiem contrast met waar je nu zit neem ik aan;-)).

  Benieuwd naar de volgende etappes.

  take care Bro en grtn aan de metgezellen.

  ps binnenkort ga ik vragen een paar foto’s door te sturen naar mij. Verdient om ergens aan een muur te hangen.
  ps2 mijn rijbril werkt nog steeds. Ondertussen uitvoerig getest en goed bevonden. Zo werd ik vorige week tegengehouden bij een standaard politiecontrole. De arm der wet klopte met die lichtstok op het koetswerk van mijn sportbolide. Uiteraard drukte ik meteen op knopke om mijn raam te laten zakken. Bleek dat dat niet werkte. De agent in kwestie rolde even met de ogen en boog zich voorover om nogmaals met die vervelende lichtstok op mijn wagen te tikken (iets te hard deze keer). Hij keek daarbij voor het eerst door mijn raam. Nog steeds verbolgen over dat knopke dat niet werkte, haalde ik onbewust een van mijn beste vloeken boven. De man haalde prompt zijn bonnenboekje boven en likte al een eerste maal aan het potlood dat mijn vloek in drukletters in zijn boekje zou noteren.
  Om terug wat helderheid te scheppen en een klare blik te krijgen, dacht ik plots aan mijn rijbril. Ik nam de bril uit het handschoenenkastje en plaatste hem gezwind op mijn neusbrug. Ik draaide me om en drukte nogmaals op het knopje. Het raampje links van mij ging zoemend naar beneden. ( Ik begreep ook meteen waarom de agent mijn vloekenarsenaal had gehoord. Ik had nl het raampje achter mij geopend.)
  Ik bracht mijn hoofd triomfantelijk een paar graden hoger en zag de de priemende blikt van de agent. Dit recht door mijn rijbril. De agent zag plots de pracht en eenvoudige schoonheid van mijn rijbril en boog nederig het hoofd. Bij wijze van dank heb ik nu 100 bob-sleutelhangers in mijn wagen liggen. De politie-escorte tot aan de voordeur was er misschien net een tikje over….
  Enfin dit geheel terzijde uiteraard…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *