Eén meer, twee werelden: het Lago Buenos Aires/General Carrera

Locatie: Lago Buenos Aires / Lago General Carrera

In Argentijns Patagonië staat de nationale Ruta 40 meestal garant voor kaalheid en leegte. Of alleszins de ellenlange stroken stof die we tussen El Calafate en Perito Moreno tussen onze kiezen krijgen.

Dorre, heuvelachtige bobbels omringen die strook Ruta 40 als reusachtige molshopen. Het kleurenpalet beperkt zich tot gele, oranje en lichtbruine schakeringen, slechts hier en daar komt krachtig groen als een verdwaalde vlek tevoorschijn. Af en toe duikt een boom op die wonderbaarlijk droogte en wind overwint. Een aantal meren, doorgaans dankzij de toevoer van Andesgletsjers, doorbreken de waterloze ondergrond en leveren magische beelden op. Net als de rivieren die we kruisen, al liggen de meeste waterlopen uitgedroogd in hun door de jaren heen afgesleten bedding. Sommige namen getuigen ervan: ‘Río Seco’: droge rivier.

Hieronder een aantal foto’s om een beter beeld te scheppen:

 

 

Ter hoogte van Perito Moreno, aan de oostzijde van het Lago Buenos Aires, laten we de Ruta 40 voor wat het is en volgen we de oevers van dat immense meer dat zich tot diep in Chili uitstrekt. De wind krult de golven van het meer op en plooit de eindelijk opduikende, elastische bomen bijna dubbel. Hoewel het luidruchtige waaien onze slaap verstoort, stellen we ons in en rond het grensstadje Los Antiguos gelukkig met de iets rijkere natuur.

 

 

Maar wat een verschil met Chili. Het is alsof de naamsverandering van het meer – in Chili heet het ‘Lago General Carrera’ – gepaard gaat met een andere wereld. De wind die ons horendol heeft gemaakt, luwt. Voor onze wielen kronkelt een grindweg steil een van de vele grillige heuvelwanden op en na alweer een scherpe bocht ligt diep onder ons een groene oase. Besneeuwde bergtoppen verzorgen het decor. Het reliëf en het wegdek dagen ons uit maar als dit een voorproefje voor de gelauterde Carretera Austral is, zijn we er helemaal klaar voor.

 

Niet alleen wij, ook Mora is er klaar voor. Ze kijkt, zit, ligt, hangt in de auto en geniet van de uitjes. Zoveel ontdekkingstochtjes in een nieuw stukje natuur, wat kan ze nog meer verlangen?

 

In een volgend artikel komt er iets over marmeren grotten in een meer…

1 reactie

  1. amai!!!wat een kleurenpracht!de golven met een groene kleurschakering,!
    ook de droogte laat kleuren zien !en natuurlijk nog een mooi iemand ertussen!!
    er zijn geen woorden voor!
    ook voor de beschrijving van dit stukje natuur!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *